Hac ve Umre Rehberi

Tavsiyelerimiz:
“Öncelikle gidip de dönmemek gelip de görmemek var.” düşüncesi ile çevrenizle helalleşin. Her insanın istese de istemese de veya bilerek bilmeyerek birbiri üzerine illa hakkı geçmiş olabilir. Bundan dolayı öncelikle hakkına girmiş olduğun kimselerin haklarını eda edip akraban ile konu-komşun ile iş arkadaşların ile, bütün tanıdıklarınla helalleşip onların dualarını almalısın.

Bir şahsa borcun var ise ona borcunu ödeme vakti geldi ise borcunu ödemeden veya ondan müsaade almadan gitmemelisin. Çünkü umre nafile bir ibadet olup borç ise vaktinde verilmediği takdirde bir kul hakkıdır. Sizden dua isteyen olacaktır. O muhteşem manzarayı görünce annenizi, babanızı, evladınızı, kardeş ve arkadaşınızı vb. sevdiklerinizi unutabilirsiniz. Bundan dolayı kim ne dua istiyor ise hepsini bir kâğıda yazın ve özellikle Kâbe’yi ilk gördüğünüzde hem kendiniz, hem sevdikleriniz, hem de bütün müminler için dua edin. Allah’ımızın yüce kitabında buyurduğu; “Vetezevvedû : Azık edinin” (Bakara 197) emri üzerine umreye gittiğinizde ne kadar para sana yeterli olacaksa o miktarda hazırlıklı gitmelisin. Bu ayetin iniş sebebi; Yemen’den bazı kimseler biz Allah’a tevekkül ettik Kâbe’ye gideceğiz Kâbe’nin Rabbi bizi aç mı bırakacak? Diyerek yola çıkmışlar, günler geçtikten sonra aç kalmışlar, bundan dolayı ya dilenciliğe ya da hırsızlık yapmaya başlamışlardır. Bundan ötürü Allah’ü Teâlâ “Vetezevvedû azık edinin” buyurmuştur.

İki cebinizi iki şeyle dolduracaksınız ikisi de size her zaman lazım olacaktır:
1.Sabır
2.Para

Birçok sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz, Allah’ü Teâlâ sizi değişik imtihanlara tutabilir. Bundan dolayı zorluklara karşı sabretmeniz ve Allah’ın sabredenlerle beraber olduğunu düşünmeniz gereklidir. Hani Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor ya; “Hac meşakkatir” veya “Medine’nin sıkıntılarına sabreden kimseye ben şefaatçi ve şahit olacağım.” (Müslim – Rumuz). Buyurduğu gibi dünyanın en zengini olsan da Hilton vb. otellerde kalsan da illa çekeceğin bir sıkıntı olabilir. Bu çekilen sıkıntıların ise günahlara keffaret olacağını unutma sabret ! İster diyanetle, ister şirketle gidin, gittiğiniz firmada illa bir eksiklik veya sıkıntı olabilir. O firmayı veya kurumu kötülemek yerine sabretmeyi tercih edin. Kalbinizi birilerine kızarak Allah’ı düşünmekten alıkoymayın. Affedin! Çünkü “Allah affedicidir affetmeyi sever.” Bu Allah’ın ahlakıdır Peygamberimiz (s.a.v.) ; “Allah’ın ahlakıyla ahlaklanın” buyurmaktadır.

Kimisinin imtihanı ailesi ile, kiminin şirket ile, kiminin otel ile, kiminin hastalıkla, kiminin bir eşyasının kayıp olması ile, kiminin hakkıyla yapılması gereken görevleri yaptıracak bir hocanın olmamasıyla, kiminin ise daha değişik sebeplerle… Allah’ü Teâlâ illa sizleri imtihan edecektir.

Lütfen sabredin! Peki, neye sabredeceğiz?

  • Belâ ve musibetlere sabredin!
  • Harama düşmemeye sabredin!
  • İbadetleri üşenmeden, boş vakit geçirmeksizin yapmaya sabredin!

Dikkat Edilecekler:
Orada harcayacağınız paranızı dolar’da euro’da yaptırabilirsiniz. Yalnız otelinize yerleşip umreyi yapıp ihramdan çıkana kadar size Arabistan’ın parası (Riyal) lazım olabilir. İhtiyaten dövizciye gidin 100 liralık Riyal alınız.
Kur’an okumak için en rahat hangi hatlı Kur’an’ı okuyor iseniz onu yanınıza alın. Zira Mekke, Medine’deki Kur’an’ları okumakta zorluk çekebilirsiniz.
Yanınıza tabak çanak vb. mutfak eşyası almayınız. Lakin Hacca gideceğiniz zaman eğer yemek verilmiyor ise çok olmamakla beraber ufak bir hazırlık yapabilirsiniz.
Havaların çok sıcak olması hasebiyle çok terleyeceksiniz. Bundan dolayı iç çamaşırını çok alın ! Aşırı terleme olacağından dolayı bol miktarda zemzem, arada birde su tüketin. Herhangi bir rahatsızlık olmaması için !
Alacağınız ihram yeni olsun. Yazın gidiyorsanız ince olsun. Yalnız çok ince olmasın terlediğinizde ten rengi belli olur ki bu caiz değildir. Kışın gidiyorsanız kalın ihram alın!
Belinize bağlamak için meşin kemer alın. Çünkü ip kemer belinizi incitebilir!
Paranızı koymak için boyun cüzdanı alın paranızın bir kısmını boyun cüzdanına, bir kısmını bel kemerinizdeki cüzdana, diğer bir kısmını da hanımınızda bulunmak kaydıyla üç kısma ayırın!
Kadınlar paralarının fazla kısmını el çantalarına değil de üzerlerine alsınlar! Paranızın güvenliği hususunda sıkıntı çekerseniz görevli kişilerden yardım isteyiniz!
Olur ya Allah korusun paranızı kaybeder veya çaldırırsanız memleketinize telefon açıp istediğiniz miktar parayı şirketinize yatırmalarını söyler siz de yanınızdaki şirket görevlisinden rica ile talep edersiniz!
İhramdan çıktıktan sonra Kâbe’yi tavaf ederken giyebileceğiniz tavaf patiği alabilirsiniz!
Tavafta kaç kere döndüğünüzü karıştırmamak için tavaf tesbihi alın!
Terlik olarak sandalet biçiminde olan terliği almanızı tavsiye ederiz. Eğer normal terlik alırsanız önünün, arkasının ve üstünün genel olarak açık olmasına dikkat edin!
İhram haricinde giymek için kendinize cübbe, şalvar, sarık, entari gibi peygamber Efendimizin giymiş olduğu kıyafetleri giymenizi tavsiye ederiz! Not: İstanbul – Fatih – Çarşamba’dan uygun fiyatla alabilirsiniz.
Kadınların orada giyeceği kıyafet rengi olarak siyahı tavsiye ederiz!
Yanınıza kesinlikle ıslak mendil, deodorant, parfüm vb. koku çeşitlerini almayınız. Fakat ihramdan çıktıktan sonra kullanmak için valizine koyabilirsiniz. (Yalnız kadınlar dışarıda koku süremezler)
Uçakta sizlere yemek ile beraber ıslak mendil de verebilirler aman sakın kullanmayın! Kurban cezasına düşersiniz.(çünkü bunlar kokuludur.)
Harçlığınızın haricinde kurban cezasına düşme ihtimaline binaen en az bir kurban parası bulunsun.

Evdeki Hazırlığımız:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ihrama girmeden önce gusül abdesti aldığı için siz de gusül alın.
Güzelce temizliğinizi yapın
El ve ayak tırnaklarınızı kesin
Koltuk altı ve kasık tıraşını olun
Kadınlar hayız veya nifas dahi olsalar yine de gusül alsınlar
İhrama girmeden önce iz ve leke bırakmayacak güzel bir koku ile vücudunuza koku sürün
Sakın ihramınıza veya kadınlar elbiselerine koku sürmesinler
Eşyalarınızı güzelce kontrol edin
İhramlarınızı uçağın bagajına verilecek valizlere karıştırmayın
Allah’ü Teâlâ’nın azık edinin emri üzere evden kendinize gideceğiniz yere kadar olan zamanda acıkmanız halinde atıştırabileceğiniz şeyler hazırlayın
Evinizden çıkmadan önce 2 rekât sefer (yolculuk) namazı kılın
7 kere Ayetel Kürsü okuyun. Her okuduğunuzda bir yöne üfleyin. Mesela bir okuduğunuzu sağınıza, bir okuduğunuzu solunuza vb. önünüze, arkanıza, altınıza, üstünüze ve bütün bedeninize ve elinize üfleyin bütün bedeninizi mesh edin

UMRE HEDİYELERİMİZ

  • Tekerlekli Valiz
  • Kitap Çantası
  • Terlik Çantası
  • Özel Yaka Kartı
  • Seccade
  • Not Defteri
  • Umre Rehberi Kitabı
  • Hediye Kalem
  • Valiz Etiketi
  • Kitap
  • 5 Litre Zemzem